1996 (AW nr 7)
759 DEELNEMERS AAN OLYMPISCHE PRIJSVRAAG
Maar liefst 66 prijzen, winkelwaarde 15.000 gulden, was beschikbaar. Winnaar van de hoofdprijs een IBM laptopcomputer van Info'Products is geworden Harm Zijlstra van AV NOP uit Lemmer. Zijn voorsprong op een drietal concurrenten was uiterst gering. De concurrentie staat echter niet met lege handen want zij winnen een hartslagmeter van Polar of een van de aantrekkelijke prijzen van Reebok, de kledingsponsor van de KNAU of een prijs van AW's drukker van Grinsven.
Harm Zijlstra is geen debutant in de prijsvraag. Vorig jaar deed hij ook al mee en werd negende, het deelnameformulier stond toen onder andere in het wedstrijdboekje van Eric Roeske. Hij moet er dus wel kijk op hebben. Op de vraag hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen, antwoordde hij zoals je van een nuchtere Fries kunt verwachten: "Goed kijken naar de uitslagen van de Trials in de V.S. en Kenia en verder uiteraard de AW". Van moderne informatiebronnen als Internet heeft hij geen gebruik gemaakt. Opvallend is dat weinig 'actieve internetters' in de prijzen zijn gevallen. Het gaat er niet om veel informatie te hebben, maar om wat je er mee doet. Nummer twee werd een debutant. Erik Jonkers van Kronos uit Enschede en nummer drie werd Gert Damkat van ARGO'77 uit Groningen winnaar in 1988. De winnaar van vorig jaar Christian Bakker werd nu 31e.
De 759 deelnemers vormen een prachtige doorsnede van de KNAU. Ze komen uit alle geledingen. Er zijn topatleten, C-junioren, juryleden, unieraadsleden, starters, omroepers etc. Een kwart van de prijswinnaars is vrouw. Een gokje wagen is dus voor een ieder weggelegd. Iedereen die er niet even een uurtje voor is gaan zitten omdat hij dacht dat hij toch geen kans had, heeft een mooie kans laten lopen, want je moet naast kennis en gevoel voor wie verslaat altijd wie, toch ook een flinke portie geluk hebben.
Het volledig goed voorspellen van een uitslag blijkt bijzonder moeilijk te zijn. Het winnende aantal punten van 179 is een evenaring van de topscore uit 1995 en is maar een fractie van de 440 punten die je dit jaar kon behalen. Op 21 van de 44 onderdelen is de uitslag door een of meerdere deelnemers geheel goed voorspeld. Het speerwerpen en de 1500 meter bij de vrouwen zijn de onderdelen waarop het minst gescoord is. De 200 meter en de 4x400 meter bij de mannen de onderdelen waarop het best gescoord is. De eerste twee onderdelen kennen dus de meest verrassende uitslag en de laatste twee de meest voorspel- bare. Twee deelnemers (A.Broer en Gre Zwinderman) wisten vier onderdelen geheel goed te voorspellen, maar het heeft ze niet in de prijzen doen vallen. Op alle onderdelen regelmatig punten pakken blijkt noodzakelijk. Het lijkt wat dit betreft net de meerkamp.
De organisatie van dit spel vraagt nogal wat. De maker van het programma Erik van Klinken heeft onder andere het invoeren sterk versneld, noodzakelijk met zoveel deelnemers. De organisatoren Patrick van de Rijdt, Eddy Kiemel en Ronald van Weele hebben met maar liefst 15 enthousiaste helpers gedurende een drietal dagen al de 759 formulieren in het computerprogramma ingebracht. Het clubhuis van De Keien, stond twee dagen vol met computers. Marleen Laurman van de KNAU heeft al de adressen geadministreerd. Info'Products zou het kopieren van de floppen en de distributie voor haar rekening nemen. Heel vervelend was dat het bedrijf waar ze dit aan op hadden gedragen, niet voor aanvang van de atletiek de diskettes de deur uit had, zoals ze overigens wel beweerden en dat vervolgens ook de PTT nog 5 dagen nodig had om ze nog net voor het einde van de spelen bij een ieder op de mat te doen laten vallen. Een smet op het geheel en jammer voor velen, want na elk onderdeel kijken hoe je er voor staat is prachtig. Maar ook vooraf kijken wat anderen hebben voorspeld en welke uitslag jou veel winst ten opzichte van de anderen kan opleveren en welke uitslag fatale gevolgen heeft, geeft veel genot. Volgend jaar wordt de toto uiteraard weer gehouden in welke vorm dan ook en zal het ons niet meer overkomen dat de flop er niet is bij het begin van de WK.
Het is ongelooflijk wat mensen al niet invullen en waar je als organisatie iets op moet vinden. Wij hebben echter eerder met dit bijltje gehakt en worden dan ook niet meer voor verrassingen gezet. Sommigen spelen zowel Engquist als Narozjilenko, of Ribeiro op 1 en 3, of Edwards op hinkstap voor vrouwen of komen met atleten waar wij nog nooit van gehoord hadden; Tunde Vaszi op ver vrouwen, en ja hoor zij haalde de finale ook nog! Sommige handschriften zijn verschrikkelijk, je probeert er het beste van te maken. Anderen schrijven zo mooi, daar wordt je lyrisch van (G. van der Velde). Weer anderen nemen de moeite om overal de correcte voornamen bij te schrijven, kennen ze die allemaal? Het reglement voorziet gelukkig in alle situaties, speel je meerdere keren dezelfde persoon dan telt de bovenste en de onderste wordt een streepje.
Al de winnaars en de kanshebbers op een prijs zijn achteraf nog eens gecontro- leerd. De stand zoals door het verstrekte computerprogramma berekend is dan ook niet de definitieve. Een dertigtal wijzigingen met grotendeels geen gevolgen voor de prijzen zijn nog verwerkt in de definitieve uitslag zoals nu gepubliceerd.
De winnaars van de atletiek-toto's: Seoul '88: Gert Damkat, ARGO'77 Tokyo '91: Dave Elderenbosch, AAC Barcelona '92: Steven Ulrich, PSV Stuttgart '93: Neals Strik, BAV Helsinki '94: Ronald van Weele, Hellas Goteborg '95: Christian Bakker, De Delvers/PSV Atlanta '96: Harm Zijlstra, AV NOP
De clubs met de meeste deelnemers: 1. ARGO'77 23 2. Trias 18 3. Prins Hendrik 17 4. PSV 14 5. AV'34 13 Hellas 13 Leiden Atletiek 13
ARGO'77 is de club waar het allemaal begon, maar ook hier dit jaar dertien deelnemers meer dan vorige jaren. Trias was met een 15 tal formulieren uit Frankrijk opvallend en sterk vertegenwoordigd. Ook opvallend is dat er maar liefst 11 deelnemers zijn van loopgroep PK en ook vele andere runners-clubs sterk vertegenwoordigd waren. In totaal 16 verenigingen met meer dan 10 deelnemers. En maar liefst deelnemers van 185 verschillende verenigingen.