1997 AW nr. 7
door: Ronald van Weele
Winnen prijsvraag toeval of kennis?
Het lijkt er op dat je wel degelijk zeer goed kunt voorspellen wie er gaan winnen bij een atletiekevenement. Erik Jonkers uit Enschede bewijst het. In 1996 bij de Olympische Spelen legde hij nog beslag op de 2e plaats en nu in 1997 bij de WK in Athene veroverde hij de eerste plaats. Waarom kan hij dat wat anderen niet kunnen? Ik heb het hem gevraagd. Zijn credo is: "Vooral logische zaken invullen". Hij laat zich niet zo snel verleiden tot een gokje of het atletiek-onderdeel moet volledig open liggen qua bezetting. Uiteraard had hij goed kennis genomen van de Trials in alle belangrijke landen. Ook had hij op het internet een overzicht gevonden van alle Grand-Prix uitslagen. Maar echt de atletiek gevolgd in de afgelopen maanden? "Nou nee, niet echt, en zeker minder dan vorig jaar! Het blijkt dat je toch gewoon heel veel fout mag doen".
Het was gedurende het evenement nooit een uitgemaakte zaak. Tot aan het laatste onderdeel waren er een viertal kandidaten voor de overwinning. De eerste dagen was het continu een wisseling van de wacht aan de top. Maar na enkele dagen stond J.G.M. Scheffers uit Dordrecht bijna voortdurend bovenaan. Echter op de laatste twee dagen viel hij wat terug en moest hij uiteindelijk met de tweede plaats genoegen nemen voor Luc Smeets uit Swalmen en 'internet-surfer' Erik van Leeuwen uit Wassenaar. Zij alle vier krijgen een paar DMX-loopschoenen, beschikbaar gesteld door KNAU-sponsor: Reebok. Een persoonlijk bericht kunnen ze deze dagen van Reebok op hun deurmat tegemoet zien.
In 1996 bij de Olympische Spelen in Atlanta waren er ruim 750 deelnemers. Toen was de Atletiekwereld als actie naar alle KNAU-leden gezonden en was er een werkelijk voortreffelijk prijzenpakket. Dit jaar was de aanpak wat bescheidener. Geen lokkertjes, maar gewoon een mooie prijs en strijden voor de eeuwige roem. 250 atletiekliefhebbers uit 106 verschillende verenigingen gingen met elkaar deze strijd aan.
De helft van de deelnemers bestelde dit jaar een flop waarmee ze na elk onderdeel direct konden zien hoe ze er in het spel voor stonden. Dus voor hen is deze uitslag niet zo spannend meer, alhoewel er toch nog een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd zijn. Degenen die niet van minuut tot minuut met die flop meegespeeld hebben zagen deze AW ongetwijfeld vol spanning tegemoet. Ook uit de top 10 waren er maar liefst 4 deelnemers die geen flop besteld hadden. Ik ben toch benieuwd of ze in de gaten hadden dat ze er zo goed voorstonden.
Het was niet makkelijk dit jaar. Ondanks dat er twee onderdelen meer waren dan in 1996 heeft de winnaar toch 5 punten minder gescoord. De behaalde 174 punten zijn maar een fractie van het totaal van 440 punten dat behaald kon worden. Ook opvallend was dat er zeer weinig geheel goed voorspelde scores (tienen) zijn behaald. Slechts op 16 onderdelen is het een of meerdere deelnemers gelukt. Deze WK stond bol van de verrassingen. Oudgedienden lieten zien dat ze nog niet afgeschreven waren (Bubka, Sotomayor) en op menig onderdeel kwam een atleet of atlete in de prijzen die door niemand getipt was. De 200 meter voor vrouwen was de afgelopen jaren juist altijd een eenvoudig lijstje met 5 a 8 kandidaten voor de medailles. Dit jaar waren er maar liefst 17 verschillende kandidaten getipt voor een medaille door alle deelnemers gezamenlijk. Verrassend genoeg ging het zilver echter naar Jayasinghe uit Sri Lanka en iedereen had haar over het hoofd gezien. Dat dit op het snelwandelen ons allen overkomt is minder verrassend, daar krijgen we immers maar zelden een goed beeld van onder ogen. Op de 10 kilometer van de vrouwen wisten uiteindelijk maar 6 deelnemers een van de medaillewinnaars te noemen. Heel belangrijk ook is de keuze die je maakt als er twee absolute favorieten op een onderdeel zijn. Kies je ze in de goede volgorde en ze maken hun favorietenrol waar dan leveren ze 7 punten tesamen op. Kies je de verkeerde volgorde dan heb je slechts 2 punten. De toto wordt gewonnen door juist bij deze onderdelen goed te kiezen. Goede voorbeelden hiervan waren de 4x100 bij de mannen met de USA en Canada en de 4x400 bij de mannen met de USA en GBR.
Al de winnaars en de kanshebbers op een prijs zijn achteraf nog eens gecontro- leerd. De stand zoals door het verstrekte computerprogramma berekend is dan ook niet de definitieve. In het lijstje van J.G.M. Scheffers was een foutje geslopen dat hem een punt extra opleverde. Hiermee kwam hij op gelijke hoogte met de winnaar. Echter in dat geval is het aantal behaalde maximale scores doorslag- gevend. Erik Jonkers had 4 onderdelen geheel goed voorspeld en J.G.M. Scheffers slechts 3. Ook Luc Smeets had overigens vier onderdelen geheel goed voorspeld.
De winnaars van de afgelopen edities waren allen in de bovenste helft terug te vinden. De winnaar van vorig jaar Harm Zijlstra belandde uiteindelijk in de sub-top op de 20e plaats. Wilmar Kortleever, degene die in Nederland verreweg het meest actief is in het verzamelen van uitslagen, vond zichelf op een zeer bescheiden plaats terug. Wilmar heeft iedereen zo goed mogelijk proberen te voorzien van alles wat er gepresteerd was dit seizoen. Hij heeft zo goed zijn best gedaan dat hij vergeten is er zelf de goede conclusies uit te trekken. Of is het nauwelijks belangrijk wat een atleet tot dan gepresteerd heeft?
De winnaars van de voorgaande edities van de atletiek-toto: Seoul '88: Gert Damkat ARGO'77 Groningen Tokyo '91: Dave Elderenbosch AAC Arnhem Barcelona '92: Steven Ulrich PSV Eindhoven Stuttgart '93: Neals Strik BAV Baarn Helsinki '94: Ronald van Weele Hellas/ARGO'77 Utrecht Goteborg '95: Christian Bakker De Delvers/PSV Eindhoven Atlanta '96: Harm Zijlstra AV NOP Lemmer Athene '97: Erik Jonkers Kronos Enschede
De clubs met de meeste deelnemers: 1. ARGO'77 14 2. Hellas 7 Prins Hendrik 7 4. PSV 6 Lycurgus 6 De Spartaan 6 7. AV'34 5 CIKO'66 5 Clytoneus 5 Leiden Atletiek 5